Jeugdplan nieuwsoverzicht
Nieuwe Spelregels

Nieuwe spelregels

Met ingang van het nieuwe seizoen zijn er een aantal nieuwe spelregels. Het gaat om de spelhervatting (self-pass) en de vrije slag binnen het 23-meter gebied. Hier volgt een korte uitleg.

 
Self-pass
Een spelhervatting (vrije slag, inslag, uitslag, lange hoekslag en beginslag) mag met een zogenaamde “self-pass” worden genomen. Dit geldt niet voor het nemen van een strafcorner, strafbal en bully. De self-pass betekent dat je de bal als het ware naar jezelf mag spelen in plaats van naar een medespeler. Hierdoor zal de snelheid van het spel zeker toe gaan nemen. Wel zijn er een aantal bepalingen waaraan een self-pass moet voldoen :
 
• Voordat je de spelhervatting neemt, moet de bal stil liggen. Je mag niet een rollende bal snel naar jezelf spelen en dan verder gaan. In de praktijk betekent dit dat je een duidelijke poging moet doen om de bal stil te leggen voor je verder speelt.
• Je moet eerst duidelijk de bal een tikje geven en daarna de bal nogmaals spelen voordat je gaat drijven of dribbelen. De scheidsrechters moet dus duidelijk 2 acties van je zien. Direct met de bal aan de stick weglopen na het fluitsignaal is dus niet toegestaan.
• Je mag de bal ook met een self-pass naar jezelf spelen en daarna direct een hoge scoop geven. De bal hoeft in dit geval geen meter te rollen.
• Natuurlijk mag je een spelhervatting ook nog steeds op de “oude manier” naar een medespeler spelen. De bal moet dan wél een meter gerold hebben voordat een medespeler de bal mag spelen.
 
 
Vrije slag in het 23-metergebied
Bij een spelhervatting van de aanvallende partij binnen het 23 meter gebied bestaan er nog andere bepalingen:
 
• Alle andere spelers (zowel medespelers en tegenstanders) dan degene die de spelhervatting neemt moeten minimaal 5 meter afstand houden.
• De bal mag niet vanuit een spelhervatting (vrije slag, inslag of lange corner) direct de cirkel in gespeeld worden. Dit betekent dat na het nemen van de spelhervatting :
1. een andere speler van een willekeurige partij de bal moet hebben geraakt voordat de bal de cirkel in gespeeld mag worden      of
2. de bal na het nemen minimaal 5 meter afstand heeft afgelegd voordat je hem zelf de cirkel in mag spelen. Let op spelen betekent dus een 2e keer de bal slaan of pushen. De bal 5 meter laten rollen en dan zonder een 2e keer te zijn gespeeld de cirkel in laten rollen is dus niet toegestaan.
• Vrije slagen mogen niet binnen 5 meter van de cirkelrand worden genomen. Maakt de verdediger een overtreding net buiten de cirkel waar de scheids een vrije slag voor geeft moet dus de bal op minimaal 5 meter van de cirkelrand worden genomen. Bij een aantal velden is hiervoor al een gestippelde cirkel te zien die precies op 5 meter van de gewone cirkel staat. Op heel velden is dit hulpmiddel nog niet aanwezig dus zal de scheids moeten bepalen tot waar de bal moet worden teruggelegd. 


Ga terug naar het overzicht